HVA ER FORBUDET VERDT ? ? ?

I dag kunne vi lese i avisen at man kanskje bør vurdere forbud mot røyking i eget hjem….

Jaha tenker jeg… jeg er dessverre en av synderne som røyker i eget hjem med barn… er IKKE stolt av det og hadde ikke personlig hatt det så ille om det ikke var lov å røyke i eget hjem…. Til mitt forsvar så har jeg fra 1 sept. gitt meg selv røykeforbud inne… men må si at jeg har “glemt” meg bort litt innimellom… nok om det…

Hva slags formål har egentlig alle disse forbudene vi lager? Er det virkelig slik at forbudet hjelper? Og hvem hjelper det?

Forbudene er i utgangspunktet laget for å beskytte…. I de fleste land har man noe som heter Straffeloven som er til for å beskytte den “vanlige” borger mot forskjellige handlinger…. (vold, tyveri, overgrep, drap, smitte, trusler, utpressing, kidnapping mm.)
Og det er straffeloven vi må gå til for å finne ut om ting egentlig hører hjemme under ting som skal være forbudt.

Det er mange ting jeg synes er fælt her i verden… og ofte sier man “det burde vært forbudt” og ofte er det sikkert det om man går igjennom straffeloven… når man synes ting skal være forbudt så er det som regel fordi det går ut over uskyldige… eller en selv…

I vår satte helsevesnet et nytt narkotisk middel på narkotikalisten sin… hvorfor? Jo fordi det hadde kommet et nytt stoff på markedet som hadde forårsaket dødsfall, og man måtte handle raskt og finne løsninger. Og den selvsagt løsningen var … forbud… og det hjalp jo kjempe masse… NOT… stoffet er der like mye i dag som det var i våres… ingen forskjell…
Som med alle andre stoffer så florerer det på gatene våre, i all offentlighet. Det finnes ingen kontroller på hva stoffene inneholder eller hvilken styrke det har… og hva det gjør med kroppen din. Kyniske bakmenn og “hobytkokker” putter alt fra rottegift til glass i stoffet for å skape spesielle effekter og spe ut varene sine…

For en stund siden ble Rohypnol (norsk) forbudt. Resultatet av dette er at det nå (ihvertfall i Oslo) florerer Rohypnol laget hjemme på kjøkkenbenken. I sommer gikk det ut varsel om meget farlig rohpnol som luktet disel…

Når det gjelder narkotika så har dette også en annen side som er ganske skremmende… Hjelpetilbudet er vanskelig pga forbudet. For mange er det en umulighet å be om hjelp så lenge hjelpen resulterer i straff…. og blir mann arrestert så er det eneste tilbudet bøter (og det hjelper jo en stakkars narkoman…) eller fengsel….  I fengslene kan de ikke dele ut rent utstyr fordi det er forbudt med narkotika.. ergo så kan man ikke dele ut smittehindrende redskaper som man faktisk er pålagt ved lov om smittevern og helse. Videre er det vanskelig for en person under 18 år å be om bistand… fordi de vet at barnevern og politi blir koblet inn. Mange av disse er under barnevernet og har liten eller ingen tillit til det systemet.

Men tilbake til forbud… forbudet skal beskytte uskyldige….. vel…. hvilke uskyldige blir “reddet”/”hjulpet”/”beskyttet” av at narkotika er forbudt?

I Norge er det ikke forbudt å ta sitt eget liv. Et selvmord har store ringvirkninger på de som står rundt, men det er ikke en straffbar handling… fordi personen “bare” skader seg selv. Underforstått at man ikke klarte å ta livet av seg da… men en som har et selvmordsforsøk bak seg, blir som hovedregel tilbudt hjelp og må snakke med en psykolog. Men de straffes ikke etter straffeloven.

Stjeler du, blir du straffet… fordi det går ut over en uskyldig part… den du stjeler fra…. det samme gjelder vold, drap, overgrep, misshandling, økonomisk svindel mm. 

Narkomane er faktisk de eneste som blir straffet for å skade seg selv…. merkelig… Ja, men de stjeler, de raner, de selger dop… ja…. men det blir de straffet for…. gjennom straffeloven… tyveri, vold, salg av narkotika eller legemidler (reseptbelagte preparater som morfin, valium, sobril mm) Alle handlinger som utføres ifbm narkotikabruk dekkes i straffeloven. Og loven har særskilt uthevet at handlinger utført i narkotikarus eller alkoholrus ikke anses som formildene omstendigheter… Så der er alt dekket. Så hvorfor er da narkotika i seg selv forbudt? Hadde det ikke vært mye bedre å ha alt av narkotiske stoffer (er egentlig ikke så mange) inn under legemiddelloven, men strenge restriksjoner, kontroll på innehold, hygenisk produksjon og sikkerhet.
Missbruk av legale legemidler finnes det og i hopetall, men de som er avhengig av legemidler får en helt annen behandling enn de som er avhengig av illegale midler.

Ut i fra dette kan jeg godt “akseptere” at det er forbud, eller RESTRIKSJONER mot røyking… at det er restriksjoner mot å røyke i rom hvor barn oppholder seg…. fordi barna er den uskyldige parten som skal beskyttes. Eller at det er restriksjoner mot å røyke inne hvor andre personer oppholder seg. Det kan jeg akseptere og leve med. Det kan faktisk hende at jeg velger å slutte fordi jeg vet at det ikke er bra for meg og fordi det begynner å bli veldig komplisert å røyke.
Men kommer det til et forbud mot røyking… da må jeg si at jeg blir rimelig oppgitt… Hva jeg velger å utsette meg selv for, har ingen noe med så lenge jeg ikke skader andre.
Om jeg dør av røykerelatert sykdom så skader jeg andre ved at jeg dør… men selvmord er ikke en straffbar handling… så langt.
Skal vi beskytte oss selv mot alt som er farlig så er det fryktelig mye som vil ende opp på forbudslisten. Og jo mer vi forsker jo mer kommer vi frem til er skadelig. Vi må ha tillit til at vi selv tar egne valg for kropp og helse… og tar vi feil valg… ja da må vi gi hjelp og få hjelp til å komme oss ut av dette uføre. Men staten kan ikke påta seg oppgaven å “beskytte” oss selv fra oss selv.

Forbud er til for å beskytte allmenheten… ikke oss selv fra oss selv…

Ja… da er det vel bare å tusle ut da og ta den siste røyken før jeg kryper i seng….. (for nå er mitt hjem røykfritt for meg.. bestemor på 89 skal fortsatt få ta seg en røyk i stua mi når hun en sjelden gang er her…)

Ha en fredfull natt…