Høring, ytring og andre rariteter….

Nå er det leeeeenge siden jeg har skrevet noe her… men det betyr ikke at jeg ikke har noe jeg vil si 😉 bare at tiden har flydd ifra meg…

På onsdag var jeg på åpen høring vedrørende Stoltenbergutvalget sin rapport… Må si at jeg var veldig spent på hva som ville komme… Jeg personlig er veldig for og veldig positiv til det Stoltenbergutvalget har lagt frem,.

Nå vet ikke jeg hva du som leser vet om dette / kjenner til om Stoltenbergutvalget… men kort fortalt så ble det satt ned et utvalg av meget prominente personer som skulle komme med en ytring vedr heroin på resept etter Bjarne Haakon Hansen sitt utspill om att dette var noe vi i Norge burde se nærmere på….

I sommer var rapporten ferdig… utvalget utvidet sitt mandat til å gjelde  norsk narkotikapolitikk og ikke bare heroinspørsmålet. Noe som sier litt om at disse menneskene faktisk har skjønt litt av hvert…. (i mine øyne)

Utvalget har sett at narkotikapolitikken vi fører i dag, ikke helt funker slik den burde… og det er vel de aller fleste ganske enige om. De har (veldig korte trekk) foreslått å samordne ALT på en plass for de narkomane… i noe de kaller et MO senter… Dette senteret skal da inneholde alt vi har i dag… men med en forpliktelse om samarbeid… og at det er alle instanser som må samarbeide, ikke den narkomane selv som må flette sammen alle instanser… men at instansene må arbeide sammen fra a-å. Videre skal man JOBBE MED de narkomane, tilføre innehold i hverdagen. Videre ytrer de at dette bør være en statlig oppgave… slik at det er likt tilbud i alle kommuner og ikke en prioriteringssak i hver enkelt kommune (min påstand).

Så langt er utvalget enstemmig…

Når det kommer til heroinutdelingen har det vært en splittelse, MEN splittelsen går ikke på FOR og MOT, men den går på NÅR… De som er mot, ønsker å prøve ut/rette opp det som ikke fungerer før man tar skrittet til heroinutdeling.

På dette møte var det invitert folk fra flere organisasjoner, etater mm som skulle komme med sine ytringer/refleksjoner om rapporten…

Noe som forbauset meg noe kraftig var at en brukerorganisasjon holdt et innlegg om at de var imot MO sentrene… Helt ærlig… dette skjønner jeg INGENTINGEN av… hvem representerer de? hvem har de spurt? og hvordan i all verden tenker de??

Deres argumenter var at vi har alle disse tingene i dag, men de fungerer dårlig… så da må vi heller ruste opp det vi har… Ehhhhhh…. Hvor har vi noe som ligner på MO senter i dag???????

Hvis man ikke tenker på narkomane spesielt… men spør hvem som helst som ikke har det helt bra…

– du tar kontakt med MO senteret og ber om hjelp… der får du en person..en LOS… som har ansvar for deg. Den personen følger opp DEG og har ansvar for at DIN sak blir fulgt opp.. Den personen koordinerer møter med nav, lege, arbeidstiltak, behandling, søknader for ditt og datt… snakker ikke om å sy puter under armene på noen… men når man er syk, så er det jaggu ikke lett å følge opp alt som kreves av en… en skal faktisk være jævlig frisk for å bli syk i dette landet…  Hvor finnes dette nå??????

I min verden er det slike ting som gjør at storparten ikke kommer seg videre… ja det er mange flotte folk i stat og kommune som virkelig prøver!!! MEN når man ikke kan “tråkke” noen på tærne eller følge opp, så er det ikke lett å gjøre jobben sin… høyre og venstre hånd må samarbeide…,. I dag får faktisk de fleste til svar at det er det den og den som må gjøre….

Jeg kan ikke for mitt bare liv forstå hvem som ikke vil ha et system som samarbeider… som setter den man skal hjelpe i fokus?? Hvordan kan en “brukerorganisasjon” gå ut å si at dette er vi i mot???? HJELP!

Skal man representere noen, så må man da faktisk ha de man representerer bak seg!!

Mulig jeg har fryktelig tungt for det… men da må noen gi meg en logisk forklaring…

Ja vi har all verdenshjelp her i Norge… men vi har intet samarbeid på tvers av de forskjellige instansene. Og dette har Stoltenbergutvalget innsett. De har erkjent at man må lovfeste et samarbeid som sikrer brukerne… og det er ikke positivt??? Jeg mener at Norge er verdensmestere i å bygge pyramider… oppned… ja vi har alt, men fundamentet er en kloss… så har vi bare kastet på flere og flere steiner… en “vakker” dag raser det… og mennesker dør… Jeg er 100% enig med Stoltenbergutvalget… vi skal ikke finne opp kruttet på nytt, men vi skal bygge et solid fundament med flest klosser i bunn.. først da blir pyramiden trygg.

Nå MÅ vi ta tak… og dette kommer ikke til å koste all verden, for ressursene har vi… men vi må omstrukturere dem og stille krav til de som bevilges penger. Vi må bygge en solid såle og la alle som ønsker og kan bidra… De som ønsker å gå sine egne veier får gjøre det på egenhånd… (ikke missforstå!)

Som en bruker sa…. jeg er ikke narkoman bare mellom 8-16….. og det må vi faktisk forstå….

Bruk tid på å skape et godt fundament som funker 24/7 og bruk de ressursene vi har… for det finnes utrolig mange ressurser! Still krav til de som søker penger… si hva man trenger og tildel penger utifra det.

Skal ikke dra opp heroinutdeling…foir dette ble langt nok… ;O)

Men til de som påberoper seg å være rusmisbrukernes organisasjon…. stikk fingern i jorda… VÆR med brukerne rundt om i systemet og kom og fortell meg at brukerne IKKE ønsker et MO senter!!! blir kvalm over at man tør å si at man representerer brukerne med å si noe negativt med et MO senter!!!!!