2*Tiden leger alle sår ?

Dagene etter at du dro, var alle like. Ingenting betydde noe, alt gjorde bare vondt, usigelig vondt. Praktiske ting ble ordnet og merkelig nok klarte vi å stå oppreist. Jeg spiste ikke mat på 2 uker, jeg sov kanskje 2 til 3 timer i døgnet, jeg gråt når ingen så meg, holdt maska og forsøkte å forstå. Fortsatt, åtte måneder senere forstår jeg ikke at du er borte.

Begravelsen din var så vakker. Jeg har aldri vært så redd og usikker på noe i hele mitt liv. Tenk om du ikke liker den?  Det startet et par dager før vi skulle se deg… Jeg stod i stua å skulle velge hva du skulle ha på deg… dress?, joggebukse? Jeg hadde vasket masse av tøyet ditt, men klarte ikke å bestemme meg. Jeg valgte en hullete olabukse, en jeg vet du var glad i, en moods of Norway skjorte med kirsebær på og en bokser med pin-up damer. Jeg fant frem hårpaste, etterbarberingsvann og deodorant og satt meg ned og skrev et brev til den som skulle stelle deg….

“kjære du som skal stelle den fine gutten min….

Jeg vil gjerne at du behandler gutten min pent og varsomt, jeg vet at en hullete bukse kanskje ikke er det fineste i en begravelse, men Mikkel var ikke så glad i å gå i dress. Du må ikke putte skjorta nedi buksa, da han alltid hadde den utenpå, og en knapp åpen i halsen. 

Det er veldig fint om du kan gjøre håret hans litt rufsete… det skal ligge pent ned på sidene og litt rufsete på toppen, med litt antydning til sideskill. Også er det viktig at han får på seg litt deo og etterbarberingsvann.

Jeg tror ikke Mikkel hadde ligget med folede hender….

På forhånd tusen takk…”

Da vi ankom kirken for å se deg for siste gang, ble vi møtt av en ung gutt som hadde stelt deg… Han kom til meg, gav meg en klem og sa “jeg håper gutten din ble slik du har skrevet… jeg prøvde så godt jeg kunne og han ser veldig fin ut”

Vi gikk inn i rommet…  og der lå du, fine fine ungen min… det var tent lys og pyntet med blomster… du var så vakker, men samtidig så borte. Det var deg samtidig som det ikke var deg…. og du var så kald, så kald… Det er så feil å se sitt eget barn ligge i en kiste. 

Vi prøvde å ta farvel, men det var bare feil. Ingen av oss ville gå uten å ha deg med oss… søsteren din stod og ventet på at du skulle åpne øynene og bli med oss, men du gjorde ikke det… du hadde reist, uten oss, uten å si farvel, uten at vi var forberedt, uten noenting…

Det var så vondt å gå… igjen skulle jeg forlate deg helt alene, selv om jeg lovet deg den dagen du kom til verden at jeg alltid skulle passe på deg.

Da vi kom hjem, var det som å gå inn i en bobble og bare sitte og vente på at begravelsesdagen skulle komme… 

Vi kom til kirken i god tid, etter råd fra presten, få sett kirken i fred og ro og få roet oss før de andre kom…. men det var allerede kommet mange mennesker da vi kom… “å herregud, dette fikser jeg ikke” var det eneste jeg klarte å si…. 

Det var forferdelig å komme inn i kirken…. det var blomster og kranser overalt, og kisten din…. vi satt oss ned og ventet, gråt, ventet og gråt…. stille stille fylte kirken seg.  Hodet var helt utenfor og tankene gjentok om og om igjen “dette kan ikke være sant, vekk meg!!!” Jeg skal ikke sitte her på første rad og være den presten kommer og håndhilser på, jeg skal ikke sitte her og begrave mitt barn, jeg skal ligge der og du skal sitte her… Men det er ikke slik, jeg sitter på første rad, jeg håndhilser på presten og jeg skal ta farvel med det mest dyrbare i livet mitt…

Det ble sagt så mye fint om deg…. utrolig mye vakkert, det ble spilt så mye fin musikk, din musikk… Bob Marley “redemtion song”, Endless “Refleksjon, jeg er glad presten var veldig positiv til låtvalget og at du fikk din musikk… Det var så viktig for meg at begravelsen din ble fin, ikke gammelmodig, ikke traust, ikke for kristen.

Jeg tror den ble det… Hadde du vært der så hadde du blitt så rørt, så stolt… fine fine ungen min… kirken var full, det stod mennesker langs veggene og dørene stod åpne for å få plass. Det var så mange som kom for å si farvel til deg…. Vi fulgte deg ut til bilen som ventet. Igjen skulle du reise alene. Folk stod rundt og gråt, Lillebroren din mistet masken sin… presten gråt… jeg gikk bort til kisten din, bøyde meg frem og kysset den og sa “elsker deg i dag også”… så kjørte du fra oss…

Vi kjørte alle blomstene dine ned til kirkegården hvor du hadde fått plass…. hadde lett i flere dager for å prøve å finne en fin plass… men alle plasser var feil, alt var feil, man skal ikke finne et gravsted til barnet sitt… men vi valgte en plass… med utsikt over sjøen og skogen, med en liten bekk rennende fordi, en plass som stod i solen… første plassen på første rad… søsteren og broren din la blomstene og kransene dine ut ever plenen, formet som et hjerte. Det ble veldig fint… vi tente lys og dro hjem… uten deg.

Det var vanskelig og frustrerende å se hvordan alt rundt meg gikk som normalt, for meg var ingenting normalt. Tankene mine var hos deg og jeg ønsket så inderlig å reise til deg. Jeg skjønte ikke hva jeg hadde her å gjøre uten deg. Alle de andre hadde hverandre, du hadde ingen…. selvsagt måtte jeg reise til deg… den dagen sluttet jeg å være redd for å dø. Jeg har ingenting å frykte, ingenting å tape… jeg har alt å vinne, jeg vil få være sammen med deg. De som er her vil klare seg fint… det er bare du som er alene.

Jeg dro til graven din hver eneste dag, jeg gråt aldri hos deg…. ble bare rolig, hele meg ble rolig. Dagen før urnen din kom var jeg hos deg for å prate og spille litt musikk… da jeg kom så jeg at det hadde skjedd noe hos deg… stenen din hadde kommet… det var som å få et balltre rett i ansiktet… en stor sten med ditt navn, din fødselsdato og en dødsdato… der stod jeg og så på en gravsten med ditt navn…. det var grusomt… jeg snudde meg og gikk til skogkanten og spydde som en gris…

Jeg ble avhengig av plassen din, hver dag måtte jeg reise til deg for å få ro, få fred… etter noen uker tenkte jeg at dette er ikke bra, men det eneste stedet jeg følte meg rolig og i orden var hos deg. Jeg forsøkte å endre vanen med å reise annenhver dag istede…. de dagene jeg ikke var hos deg var tunge og fylt med uro og følelsen av å ikke høre hjemme i min egen familie… jeg kjente ikke lenger meg selv, visste ikke hvem jeg var eller hvem jeg skulle være uten deg… alle andre gikk videre… skole, jobb, fritid osv osv…. jeg satt igjen og lurte på hvordan i helvet alle bare kunne være vanlige når jeg hadde mistet et barn. Jeg hadde lyst til å slå folk jeg passerte, skrike opp i ansiktet dem “jeg har mistet barnet mitt!!!! men jeg gjorde ikke det… ihvertfall ikke høyt. Det gikk ikke en dag uten at jeg tenkte “dette hadde Mikkel likt, her skulle Mikkel vært…” Hver gang jeg så noen på din alder så tenkte jeg “kjenner du Mikkel?, er det Mikkel ?….” Så jeg foreldre med små barn så tenkte jeg,” uff dette skal du aldri få oppleve.” Det fantes ikke en ting rundt meg som jeg ikke assosierte med deg… og jeg trodde jeg skulle bli gal…. riv ruskende gal…

Hver eneste dag ble en dag jeg måtte gjennom uten deg, alt ble en første gang uten deg… Det er ikke slik at de tunge dagene er julaften, bursdager, ferier osv… de dagene vet jeg blir tunge uten deg, men hver eneste hverdag, hver eneste dato, time, minutt sekund… er en dag, et minutt, et sekund jeg må møte for første gang uten deg… det er de som er tunge… grusomt tunge.

Juleforberedelsene ble halvveis…. pynten ble liggende på loftet, de fleste tradisjonene ble oversett… det var ikke mulig å få de til uten deg… eggelikør tradisjonen ble holdt… slik at du fikk en egen julekalender hos deg… Julaften “feiret” vi i et annet land… uten deg….

Å komme hjem var en ny smell… et tomt hus hvor alt minnet om deg og jeg startet en prosess hvor jeg tenkte at det kanskje var lurt å flytte… men samtidig kunne jeg jo ikke forlate huset hvor du hører til… jeg hadde aldri trodd at alt skulle være så tungt, så konstant, så kronisk…. hver eneste dag, time ut og time inn… 

Hodet raser og i det ene øyeblikket klarer jeg å tro at du har det bra, du er her hos meg, bare ikke sånn fysisk. Jeg klorer meg fast til at du fortsatt er, at du ser meg og passer på meg og at du vet hvor inderlig høyt jeg elsker deg. At du har reist videre fordi du var ferdig med det du skulle her, her i denne verden som vi kjenner til… Så kommer kampen og alle sprsmålene…. hvorfor ditt, hvorfor datt…. tenk om det ikke er noe, tenk om du bare er død, hvorfor kom du ikke tilbake? sånn når du døde og så lyset… hvorfor sa du ikke at du ikke ville reise videre… hodet er i konstant kaos og jeg klarer ikke å lanne…. jeg vingler frem og tilbake og vil så inderlig tro, jeg må det, ellers blir jeg gal… Så popper bilde av deg opp i hodet mitt… sittende død i stolen din, kald og død… mens jeg samtidig ser deg smile, hører deg le, kjenner klemmen din, lukten din… og jeg får det ikke til å stemme… hver dag får jeg dette sjokket… sjokket om at gutten min er død… og jeg kan fortsatt ikke forstå det.

Jeg skriver til deg ganske ofte… på private meldinger på FB, på minnesiden din, på siden din… jeg må det… jeg vet du ikke leser det, men jeg må, tenker at kanskje, eller om… det føles rett…. for meg. Jeg prøver å begrense meg… jeg skjønner jo at ikke alle kan forstå hvordan jeg opplever min sorg, min vei ut av denne myren jeg stadig synker i.

Det er snart 8 måneder siden du dro… 8 måneder…. dagene er blitt lysere og våren er straks her… men det kjennes ikke slik. Jeg hadde en tro på at sorgen min kanskje ville følge årstidene… at mørketiden ville være den tyngste og at dagene omsider ville bli litt lettere, i takt med årstiden… men det ble ikke slik, det er ikke slik… Jeg savner deg fortsatt like mye, om ikke mer, din død er enda vanskeligere å akseptere og den blir mer og mer uvirkelig. Jeg gruer meg for hver eneste nye opplevelse uten deg og tvinger meg gjennom daglige ritualer… for at ting skal bli normalt, føles normalt, anses normalt…. men ingenting er lenger normalt… for tapet av deg er ikke normalt.

Det sies at tiden leger alle sår…. det tror jeg ikke den gjør. Du er ikke et sår, jeg fikk ikke et sår da du dro… du dro og tok med deg en stor del av meg som jeg aldri kan erstatte, aldri kan glemme…. som en amputasjon….. hver dag må jeg våkne uten denne delen, lære meg å leve uten denne delen og savne denne delen… og det er så jævlig vanskelig!

Jeg er så takknemlig for at du var “min” gutt, Mikkel…. så glad for alle samtaler, for tårer, for gleder, for latter…. jeg er så utrolig takknemlig for at du var min fine gutt, min sønn, mitt hjerte…. skulle bare så inderlig ha hatt deg hos meg så mye lenger…. men selv om du har reist, så har jeg deg alltid med meg… og av og til, kommer du til meg når jeg sover… jeg ber hver natt når jeg legger meg om at du må komme…. og de nettene du kommer, så er det godt å være til…

Elsker deg i dag også, Mikkelmin <3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1*Når sorgen kommer og banker på min dør….

Jeg sitter i bilen, på vei til deg. Det er kveld og mørket har såvidt begynt å farge himmelen en sensommer dag…

Jeg kommer inn til deg og går opp den bratte loftstrappen, da jeg er midt i trappen ser jeg at du sitter i stolen din foran Pcn, du sitter litt rart…. jeg stopper opp, ser på deg og blir helt rar i hodet, det er mørkt og jeg ser kun konturene av deg…. det suser i ørene og tiden står nesten stille, hodet mitt har ingen tanker og jeg hører stemmen min si “han er død”.

Mannen min står bak meg og skjønner ikke hva jeg sier, jeg kjenner at jeg sklir gjennom en tykk tåke og er tilbake i trappen… “han er død, han er død, han er død!” gjentar jeg og krabber videre opp trappen… klarer ikke å reise meg og krabber videre inn på rommet ditt. Jeg står på kne foran deg, strekker ut hånden og kjenner at du er kald… “kjære fine gutten min hva har du gjort, hva har du gjort” hører jeg meg selv si.. jeg stryker deg over håret, over kinnet, prøver å få deg til å holde meg i hånden… så hører jeg et skrik, et høyt skrik jeg aldri har hørt før… det er så høyt, så vondt, så dypt, som en alarm om at verden går under, at alt er tapt, jeg kjenner skriket så godt i kroppen, som om skriket er meg…. og skriket er meg, skriket som river meg i biter og som kommer fra et sted langt inne i kroppen, sjelen som vrenger seg i smerte… Så blir alt bare veldig stille.

I et lite sekund blir jeg helt rolig og “fornuftig”, jeg snur meg til Ole og ber ham ringe politiet og så er jeg tilbake til deg… jeg holder rundt deg, du er så stiv og kald… ingen respons, ingenting… du er bare ingenting… “mikkel, mikkel… du må våkne… kjære fine Mikkel min…. svar meg da gutten min… du kan ikke bare reise fra meg sånn!” Jeg gråter og gråter og holder rundt den fine gutten min. Jeg ser på deg… overkroppen din og hodet ditt henger litt til siden, du er litt hoven og du ligner så på min lillebror. Det er oppkast i munnviken din og på gulvet, huden er litt rødlig og blå på enkelte steder. Jeg tenker ikke, jeg bare er… er hos deg og føler meg helt fortapt.

Politi, sykebil, psykolog og lege kommer…. jeg sitter på kne og holder rundt deg. Alle gjør hva de må gjøre og politiet ber meg forlate rommet… jeg reiser meg og sier at det kan jeg ikke… så kommer kvalmen, jeg kjenner helt ned i tærne at en bølge slår opp i kroppen, kommer meg ned trappen og inn på badet… det føles som om alt av innvolder kommer opp… jeg vasker meg med kaldt vann, ser meg i speilet og forstår ikke hva jeg ser… jeg ser et ansikt som er kjent, men jeg kjenner ikke igjen øynene eller trekkene. Ansiktet i speilet vrenger seg i en stygg grimase og jeg skriker… jeg gråter ikke, jeg hylgråter, kjenner at pusten ikke kommer ned i lungene og at det prikker for øynene. Jeg løfter armen og slår hardt på fjeset jeg ser i speilet… gisper etter luften og sier til meg selv “skjerp deg, Nina! skjerp deg!”

Jeg samler meg og går opp til deg igjen, politiet gir meg rom så jeg kommer og får holdt rundt deg igjen… politimannen sier at det kanskje er best at jeg venter nede… “nei” svarer jeg og blir hos deg… jeg sitter hos deg hvert sekund, hvert minutt hver time… jeg stryker og klemmer og holder…. jeg snakker til deg stille… ber så pent jeg kan om at du må komme tilbake, trygler deg om å svare meg, men du svarer ikke, du har reist, reist fra meg og etterlatt meg her alene…

Når de skal frakte deg ut, så må jeg gå ned, det er ikke plass for meg på det lille rommet. Jeg står i bånn av trappen og venter…

Så kommer du, i en mørk sort sekk, det er to politimenn og en begravelses agent som bærer deg ned. Da vi kommer ut spør jeg om jeg kan få se deg en gang til… vil se at du har det bra, se at du ser ut som du sover, se at du ikke har det vondt… De legger deg ned på bakken og åpnere glidelåsen på posen, lyset fra utelampen er dårlig og jeg kan nesten ikke skimte deg, men jeg ser deg… jeg bøyer meg ned og klemmer deg, kysser deg på pannen og stryker deg over kinnet… “gutten min, gutten min” er alt jeg klarer å si…

De lukker posen og bære deg ned i bilen… jeg synker sammen og er bare knust, knust og desperat etter å være hos deg… Jeg hører at politiet sier at du blir sendt til obduksjon, at det kan ta tid, da du sendes til rettsmedisinsk og ikke sykehus… det eneste jeg tenker er at du skal ligge der alene… “skal gutten min ligge der helt alene??” det er mer enn jeg kan bære… lille lille ungen min skal være helt alene, helt ensom, helt forlatt, som om ingen bryr seg… sånn kan det jo ikke være, jeg må jo være hos deg.

Vi setter oss i bilen og kjører hjem… det er ingen lyder i bilen, bare tårer og stille gråt… Søstern din har ringt og spurt om alt er bra… hva skal man si da? Holde maska å si at alt er fint? selvsagt gikk ikke det… lillesøster fikk beskjed på telefonen at du er død… hun venter på oss… lillebror har sendt en melding på telefonen “mamma, ikke kom inn på rommet mitt jeg orker ikke og vil være alene”…. Jeg svarer at jeg nesten må få komme inn, men at han skal få være alene… med meg..
Jeg prøver å samle meg, samle styrke til å komme hjem uten deg..

Jeg går ut av bilen og huset vårt ser helt annerledes ut, trappen er trappen du pleier å gå i, terrassen er terrasen du pleier å være på, vinduet jeg går forbi hvor du pleier å sitte smilende og vinke til meg er tomt, det sitter ingen der og smiler eller vinker….

Det første jeg ser når vi kommer inn, er familiebilde av oss alle sammen, med teksten “uten deg er jeg intet” og jeg kjenner at all styrken jeg samlet forsvinner fra kroppen, jeg gjemmer meg på badet, gråter stille, vasker meg og samler meg igjen… jeg må være sterk, jeg må være sterk… hvisker jeg til meg selv og jeg kjenner at om jeg ikke samler meg nå, så vipper det over for meg… jeg står å balanserer på en tynn tynn tråd… vurderer om jeg skal dette den ene eller den andre veien… samler meg igjen og går ut i stuen…. der står den fineste jenta mi… jeg holder rundt henne og hun gråter så sårt så sårt… det river meg i flere biter og jeg blir så forbanna, så eitrenes forbanna… hvem i helvete er det som kan ta fra oss Mikkel sånn??!?!?, hvorfor vil noen oss så vondt?!?!? hva har vi gjort for å fortjene dette!?!?!? ta meg for helvete, ta meg!!! ikke ungen min… Hun er sterk, den lille store jenta mi… så vakker og sterk… “går det bra, mamma” ? fine fine jenta mi… dette skal du ikke oppleve, en slik sorg, et slikt tap…

Jeg går inn til minstemann… jeg ser han har grått… han ser på meg, haken skjelver og han er blank i øynene… jeg bøyer meg frem og holder rundt ham, han gråter stille og jeg kjenner fysisk hvor vondt han har det… tapre lille gutten min…. “vi skulle gjøre så mye sammen” sier han stille… 

Timene går, vi får tatt noen telefoner, men mange får bare en ussel tekstmelding. Det er for tungt og vanskelig å si ordene “Mikkel er død”.

Jeg tusler inn på badet i natten, huset er stille, jeg går inn i dusjen, synker sammen på gulvet og knekker fullstendig sammen.

 

Det er 12. august 2014 og jeg har mistet mitt elskede barn… og jeg føler meg så usigelig alene….

“elsker deg i dag også, Mikkelmin”…. “jada masa” svarer du <3