Hjelp eller ?

En ting som jeg har tenkt mye på i det siste er den hjelpen man gir til de narkomane…. Dette er ikke ment som massiv kritikk eller en betemt mening…. bare en undring jeg har…

Har jo pratet med mange mennesker som har vært i behandling og som ikke har klart seg like godt som man har ønsket. Dagens narkotikapolitikk blir utsatt for stor kritikk og vi er mange som har meninger om dette…. men det er ingen som sitter med en god løsning. En av grunnene er kanskje den at vi ( eller de fleste av oss da ) har våre egne moralske verdier liggende i bunn… og de er kanskje litt til hinder for å se på løsninger som er utradisjonelle og kanskje litt på kanten… men de fleste narkomane lever jo ganske utradisjonellt og på kanten… er det slik at vi ser litt for mye moral og litt for lite til hva som kan/vil hjelpe?

Et av de største problemene de narkomane slikter med er tillit… Er dessverre ikke så mange som opplever at noen har tillit til dem og at deres meninger er verdt å lytte til. Hvis jeg er syk og går til legen for å få behandling, så forventer jeg at legen stoler på meg og at jeg får ta del i min egen behandling. Selvsagt må legen ta avgjørelser han/hun mener er best for min helbred, men legen skal hensynta mine ønsker og mine meninger ifht behandling av MIN kropp. En lege jeg snakket med på et seminar sa en ting som brant seg fast i hode mitt… “ingenting skal være uprøvet så lenge alternativet er værre” Han sa at som lege var han forpliktet til å prøve “alt” dersom det gjorde at pasienten fikk det noe bedre. Finnes det noen behandling, tradisjonell eller utradisjonell, som gjør det værre for en narkoman som i utgangspunktet lever på gata? Tror ikke det men….

Da sitter jeg igjen med min undring på hva vi gjør i dag…. en stor andel av de som ikke klarer seg sier at det største de sliter med er å bli inkludert i samfunnet, finne frem i kaos systemet, og ha et noegenlunde verdifullt liv.

Dette er satt litt på spissen, men det er nå slik jeg oppfatter det da…. dette er ingen bestemt person, men flere personer i en…. En jente starter et liv hun ikke trodde hun skulle ha på plata i Oslo… hvordan hun endte der, vet hun ikke helt selv. Kanskje har hun vært utsatt for et overgrep, kanskje hun har manglet kjærlighet og omsorg fra familien, kanskje hun bare ikke passer inn noe sted…. Veien til plata er mange… men de fleste hadde ikke planlagt å ende opp der. De fleste har en trist histore bak seg, en traumatisk fortid. Hun er 15 år og har funnet et miljø hvor hun blir hørt og sett. Hun får venner som hun kanskje har manglet og venner som sliter og forstår henne. Hun har funnet mange hun kan identifisere seg med og være en del av. Og hun har funnet sin medisin… Så langt er livet endelig godt i hennes øyne.

Etter mange år er det ikke like godt. Hun sliter med sykdom, med penger, med fornedrelse, med svik og med tanker på alle hun har sviktet. Hun sliter med drømmene og planene som aldri ble innfridd og som hun nå har gitt opp.. Hun er ung, kanskje bare 21, men med livserfaring som en gammel mann… men med sosialutvikling som en 14 åring.

En dag får hun hjelp… hun har forsøkt før, men mislykkes mange ganger. Behandlingen er “bra”, men den ser ikke henne. Og hun sliter med å fortelle hvem HUN er… for hun har mistet så mye av seg selv. Tilliten til behandlere og psykologer er borte… for hun har åpnet seg så altfor mange ganger og fått svi for det. Noen av de hun har fått tillit til har “sviktet” ved at de plutselig har byttet jobb, gått ut i permisjon. Andre har brukt ting hun har sagt imot henne og noen har hun rett og slett ikke hatt noensomhelst kjemi med…. og hvem åpner seg da? Hun blir stemplet som vanskelig og umulig å komme inn på. Hun er ikke sammarbeidsvillig og mottaglig for behandling…. står det i papirene hennes….
Men hun vet at bunnen er nådd for -endte gang og at hun snart ikke klarer mer… Hun legger seg inn til avrusning, behandling og er en såpass “tung” narkoman at hun får komme inn i LAR, legemiddelassistert behandling.
Tiden går og hun skal snart “hjem”, hun sier at hun ikke er helt klar og at hun ønsker å bli litt lenger, eller at hun i det minste vil bo et sted hvor hun får botrening. På tross av dette ønsker kommunen at hun skal komme “hjem”.
På behandlingsstedet blir hun beroliget med at alt skal være i orden og at de skal fikse det meste… slik blir det selvsagt ikke. Når dagen kommer så har hun ikke noe “hjem” å dra til… tiden har ikke struket til sier de… hun har vært til behandling i over 1 år… så hun får plass på et hospits… sammen med aktive narkomane…
Hun klarer noen måneder der og får tilslutt en liten leilighet…. men hun er så sliten, fysisk og psykisk… ikke har hun erfaring med å bo å betale regninger, ikke er hun vant til å holde avtaler. Ting er tungt og vanskelig. Hun møter opp på apoteket hver dag, tar sin medisin under overvåking av personalet på apoteket som helst hadde sett at hun ikke var der.

På NAV ber hun om hjelp til å håntere regninger og sette opp et budsjett. Hun ber om jobbtrening, hun ønsker skole. Hun ønsker hjelp til å komme i kontakt med familien igjen, til å få et sosialt liv…
På NAV blir hun møtt med saksbehandlere som er i møter når hun har møte, eller de glemte å gi beskjed om at saksbehandleren er syk i dag. Fristen for skole har gått ut og saksbehandleren rakk ikke å levere søknaden i tide… og det saksbehandleren “glemmer” eller ikke rekker eller ikke er hans/hennes jobb skal de finne noen andre som kan gjøre….
Hun sliter psykisk og trenger hjelp… men medisiner for sin psykiskelidelse kan hun ikke få… fordi hun er narkoman… hun må nok bare klare seg uten det….
Hun mister ikke motet helt… men mister evnen og viljen til å kjempe.. hun er tom. Så nå er hun “frisk” hun sitter i sin lille leilighet og har det “bra”, for hun er jo rusfri…. alene sitter hun der… dag ut og dag inn…..
Norge har behandlet og “reddet” en narkoman…. til hva?? er hun kommet så spesielt mye lenger enn da hun var 15 år og tok skrittet inn i platamiljøet? Er dette vi driver med virkelig hjelp?

Jeg bare spør, for jeg lurer på om vi med hånda på hjertet kan si at vi har hjulpet henne til et bedre liv?

8 kommentarer
    1. bra skrevet , nei (‘ :
      nå er det siste sjans til å melde seg på blogg VS blogg ..
      meld deg på – kr1anna.blogg.no .

    2. Utrolig godt skrevet Nina!!!
      Tenk om alle hadde hatt den samme evnen til empati og forståelse for andre, slik du viser gang på gang…..
      Ja, da hadde mange flere fått den hjelpen de trenger!
      Jeg er utrolig glad for at du er min venn og kollega!! Stor bamseklem fra meg :))
      PS! Kanskje du skal forsøke deg på en liten artikkel et eller annet sted ;))

    3. Nina, her har du virkelig truffet spikeren på hodet.
      Du er knallgod til å uttrykke deg på en empatisk måte som er naturlig for deg, og samtidig gi et realistisk bilde av denne virkeligheten.
      Det at du er med på å yte frivillig hjelp via FHN i miljøet i Oslo, gjør at du absolutt vet hva du snakker om og dermed har fått en unik kompetanse på området..
      Mennesket – hvis behandlere klarer å se hvem den enkelte er og hvilke behov vedkommende har utfra dette menneskets ståsted, ikke som en narkoman i mengden, ikke ut fra behandlerens mening eller tillært kompetanse, men ut fra menneskets behov for å bli til det mennesket enhver opprinnelig ønsker å være . . . .
      Hvis flere behandlere lærte seg å ivareta mennesket på en naturlig og inkluderende måte heller enn å være nedlatende på en som lider av narkomani så vil de fleste oppleve at den narkomane forsvinner mer og mer mens mennesket så mange ikke vil se blir mer og mer synlig.
      Det å være med på å bygge opp et menneske til å få mere selvfølelse – få igjen verdighet, og dermed gradvis en “normal” livsstil, hva kan være mer tilfredsstillende enn det fra hjelpeapparatets side? Hvorfor er ikke det målet, men å presse alle narkomane inn i DERES opplegg som de mener er rett?
      Hvis alle narkomane ble sett på som enkelt-individer med forskjellige behov, så ville vi straks ha kommet et langt skritt på veien videre mot en mer vellykket rehabilitering til rusfrihet, eller en god og jevn progresjon til et stabilt liv.
      Det at så mange ser rusfrihet som det eneste målet mener jeg tar mange liv hvert år. Liv som kunne ha blitt svært bra om de bare ble hørt og fikk muligheter de kunne nyttegjøre seg.
      Nå har tida kommet for å tenke nytt, gi en helhetlig behandling fra A til Å og sørge for en god samhandling mellom etatene for å kunne oppnå dette.
      Tusen takk til deg Nina for at du er min venn, og for at du vier så mye av deg selv til den kampen du gjør både på Facebook, her i bloggen din, og ikke minst – ute i miljøet med praktisk og empatisk jobbing.

    4. oj det var store ord til meg…. tusen takk Bente!!! fra en som deg treffer de meg rett i hjerte…. har så troen på at det er mye som kan gjøres og mye som kan endres… og ikke minst mye tid som kan frigjøres ved å endre arbeidsmetoder og ønsker… vet jo at det finnes utrolig mange gode folk i rusomsorgen, som sliter med systemet og få bukt med tidspresset pga merkelige prioriteringer…
      Men tenk så mye som kunne vært gjort om man var villig til å ta noen sjangser og tenke litt nytt…

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg